jogurt.jpg

Opracowanie technologii produkcji napojów roślinnych fermentowanych stanowiących alternatywę jogurtów mlecznych.

Przedmiotem projektu są trzy rodzaje funkcjonalnych roślinnych napojów - wegańskich i bezglutenowych, zamienników jogurtów fermentowanych otrzymywanych z napojów jaglanego, lnianego i konopnego. Fermentowane napoje jaglany, lniany i konopny są otrzymywane na drodze fermentacji mlekowej z użyciem przemysłowych, wegańskich kultur starterowych, pozbawionych alergenów takich jak laktoza i gluten, a z dodatkiem wybranych substancji wzbogacających (aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne). Surowcem do produkcji są napoje jaglany, lniany i konopny otrzymywane technologią bezodpadową (zero waste) opracowaną w ramach niniejszego projektu.

Aktualnie prowadzone są prace przedwdrożeniowe, obejmujące m.in. test przechowalnicze nowatorskiej technologii produkcji napojów roślinnych fermentowanych stanowiących alternatywę jogurtów mlecznych. Opracowywana jest koncepcja transferu technologii na rynek.

Previous
Previous

Opracowanie innowacyjnej szyny integracyjnej ESB

Next
Next

Spersonalizowane wyroby spożywcze dla branży HoReCa