Przedmiotem projektu są trzy rodzaje funkcjonalnych roślinnych napojów - wegańskich i bezglutenowych, zamienników jogurtów fermentowanych otrzymywanych z napojów jaglanego, lnianego i konopnego. Fermentowane napoje jaglany, lniany i konopny są otrzymywane na drodze fermentacji mlekowej z użyciem przemysłowych, wegańskich kultur starterowych, pozbawionych alergenów takich jak laktoza i gluten, a z dodatkiem wybranych substancji wzbogacających (aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne). Surowcem do produkcji są napoje jaglany, lniany i konopny otrzymywane technologią bezodpadową (zero waste) opracowaną w ramach niniejszego projektu.
Aktualnie prowadzone są prace przedwdrożeniowe, obejmujące m.in. test przechowalnicze nowatorskiej technologii produkcji napojów roślinnych fermentowanych stanowiących alternatywę jogurtów mlecznych. Opracowywana jest koncepcja transferu technologii na rynek.