Projekt inwestycyjny 2020/2021

Przeprowadzenie prac badawczych nad zrobotyzowaną linią do produkcji spersonalizowanych wyrobów spożywczych dla branży HoReCa.

alina-karpenko-Lr-KZKYzaj8-unsplash.jpg

Celem projektu jest optymalizacja gospodarki surowcami/półproduktami niezbędnymi w procesie produkcji krótkich, specjalistycznych serii żywności dla branży HoReCa w procesach produkcyjnych prowadzonych przez mikro i małe przedsiębiorstwa.

W ramach projektu przeprowadzone zostaną prace badawcze nad kluczowymi układami wykonawczymi modułów wchodzących w skład małej bezobsługowej linii produkcyjnej do wytwarzania spersonalizowanych wyrobów cukierniczych. Założenia projektu przewidują opracowanie kilku niezależnych modułów składających się na linię produkcyjną. Każdy z modułów będzie odpowiadał za poszczególne etapy w procesie produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Możliwe będzie dowolne konfigurowanie poszczególnych modułów, a w przyszłości rozszerzanie procesu o nowe moduły. Każdy z modułów produkcyjnych będą wykorzystywał innowacyjną technologię pozwalająca na zmniejszenie ilości odpadów produkowanej żywości i dodatkowo poprawiających jakość produktów.

Obecnie trwają prace rozwojowe nad zrobotyzowaną linią do produkcji. Prace rozwojowe będą skupiać się głownie na integracji poszczególnych systemów. Główną częścią każdego modułu będą nowatorskie układy opracowane w trakcie badań przemysłowych. Niezbędna jest jednak ich integracja z pozostałymi układami mechanicznymi (robotami) oraz systemami sterującymi. Na podstawie przygotowanej dokumentacji technicznej zbudowane oraz uruchomiane zostaną poszczególne moduły. Prace rozwojowe przewidują również wykonanie badań w cyklu produkcyjnym, których celem będzie potwierdzenie ich funkcjonalności.

Previous
Previous

Wegańskie i bezglutenowe zamienniki jogurtów

Next
Next

Ponowne wykorzystania uwodnionego ścieru ziemniaczanego