Projekt Innowacyjny 2020/2021

Opracowanie sposobu wykorzystania silnie uwodnionego ścieru ziemniaczanego powstałego jako odpad w czasie oczyszczania i obierania ziemniaków przygotowywanych do pakowania próżniowego.

ziemniak.jpg

Projekt ma na celu opracowanie sposobu wykorzystania silnie uwodnionego ścieru ziemniaczanego powstałego jako odpad w czasie oczyszczania i obierania ziemniaków przygotowywanych do pakowania próżniowego.

Celem projektu jest zmaksymalizowanie zużycia powstającego ścieru i wykorzystywanie go w różnych celach w zależności od zapotrzebowania rynkowego. Projekt będzie się skupiać na: odzyskiwaniu skrobi szarej ze ścieru ziemniaczanego do dalszego przerobu przez zainteresowane podmioty; opracowaniu sposobu na odciskanie wody ze ścieru, który byłby tańszy niż używane w tym celu bardzo energochłonne prasy działające pod wysokim ciśnieniem; zakiszaniu odciśniętej pulpy ziemniaczanej w mobilnych zbiornikach z systemem podawczym w celu bezpośredniego dostarczania zbiorków z kiszonką do zainteresowanych gospodarstw, bez konieczności przeładowywania jej u producenta; odciskaniu niewykorzystanej pulpy i innych odpadów roślinnych przy pomocy pras śrubowych w celu wytworzenia produktu, który będzie kompostowany i przerabiany na nawóz organiczny.

Trwają prace rozwojowe nad technologią. W ramach aktualnego etapu działań B+R prowadzone są prace nad stworzeniem prototypu linii technologicznej i testów w realnym środowisku docelowym.

Previous
Previous

Spersonalizowane wyroby spożywcze dla branży HoReCa

Next
Next

Badania nad technologią szlifowania stali nierdzewnej